Nirlon, Mumbai

Muur met historie

In een van de vele gebouwen op het Nirlon Knowlegde Park (stedebouwkundigplan BDP.Khandekar) heb ik op een muur de historie van Nirlon mogen verbeelden. Op dit terrein heeft de voormalige Nirlon fabriek gestaan. Hier werd nylon geproduceerd wat werd gebruikt voor allerlei producten.

Ik ben naar Mumbai afgereisd om foto’s te maken in de twee fabrieken die nog wel in bedrijf. In de fabriek in Tarapur werden van de nylondraden textielweefsels gemaakt en oranje geverfd. In Roha werd het eindproduct gemaakt. De textiel werd verstevigd met dikke lagen rubber waardoor een stevig materiaal ontstaat dat te gebruiken is als rijplaten of transportbanden.

In die dagen voelde ik me ten tijde van onze westerse industriële revolutie. Oude machines, vervallen donkere loodsen en alles aangetast door roest en vuil. De fabriek in Tarapur werd ontmanteld, in Roha was een staking aan de gang en zaten de fabrieksarbeiders voor de toegangspoort op de stoep. Het leverde mooie, verstilde beelden op.

De collage op de muur bestaad uit overgebleven klossen, het oranje Nirlon textiel en rubber. Aan de muur hangen 10 vitrines waarin historische  foto’s en materialen worden getoond. Het kleurgebruik is gebaseerd op de drie fabrieken van Nirlon, het witte gedeelte geeft de productie van nylon weer, het oranje gedeelte het weven en kleuren van het nylontextiel en het zwarte gedeelte gaat over het maken van rubber matten.

Bekijk foto-impressie >