WERKWIJZE

De eerste stap in het ontwerpproces is een schetsfase waarin ik mogelijke richtingen onderzoek. Bij de eerste presentatie leg ik deze ruwe schetsen voor aan de opdrachtgever. Ik tast in het gesprek af wat het beste bij de inhoud past en waar de voorkeur naar uitgaat. Ik zal nooit aankomen met een ‘af-concept’. Er wordt in samenspraak gekozen welke richting verder uitgewerkt gaat worden.

Ben ik bezig met het ontwerpen van een logo, dan schets ik in eerste instantie in zwart/wit. Kleurgebruik kan in deze fase teveel afleiden, belangrijker is te bekijken welk concept het beste bij de inhoud past.

Hierna begint de uitwerkfase. Bij het ontwerp van de logo wordt nu het kleurgebruik gedefinieerd en de mogelijke toepassing van dit logo op een huisstijlelement zoals op briefpapier of website. In deze fase leg ik ook weer verschillende varianten voor.

Hierna volgt de uitwerking tot een definitief ontwerp. De opdrachtgever ontvangt uiteindelijk verschillende formaten van het logo in CMYK, RGB en in zwart/wit. Het logo is rechtenvrij te gebruiken.

Bij het maken van een brochure begint nu het zetwerk met de definitieve kopij. Er volgen drie correctie-rondes, waarin kleine veranderingen kunnen worden gedaan en toe wordt gewerkt naar een definitieve pdf die naar de drukker gestuurd kan worden.

Ook begeleid ik het traject van offertes aanvragen en kiezen van een drukker. Hierin is inmiddels een ruime keuze; van snel en goedkoop tot exclusief druk- en bindwerk door hoogstaande drukkerijen die een legio aan druktechnieken tot hun beschikking hebben. Soms wordt een proefdruk gemaakt om te kijken hoe een effect zal uitpakken.

Mijn ontwerpen begeleid ik tot op de pers
om de kwaliteit te blijven bewaken,
zodat er uiteindelijk een mooi eindproduct ligt.